EPS izolatie termica

07.1. Noem. 07.

Polistirenul expandat (EPS) este un material termoizolant foarte utilizat in constructii, datorita proprietatilor sale de a reduce pierderile de caldura si a proteja cladirile de umezeala si variatiile de temperatura. In acest blog, voi prezenta cateva aspecte importante despre polistirenul expandat, cum ar fi: ce este, cum se fabrica, ce tipuri exista, cum se monteaza si ce avantaje si dezavantaje are.

 

 

Ce este polistirenul expandat?

Polistirenul expandat este un material plastic obtinut din polimerizarea stirenului, un compus organic derivat din petrol. Polistirenul expandat este format din mici granule sferice, care contin in interior aer in proportie de 98%. Aceste granule sunt supuse unui proces de expandare cu abur, care le face sa creasca de pana la 50 de ori in volum. Apoi, granulele expandate sunt presate intr-o forma, obtinandu-se placi de diferite dimensiuni si grosimi. Polistirenul expandat este un material usor, rigid, rezistent la compresiune si la imbatranire, dar si ignifugat, adica tratat cu substante care ii reduc inflamabilitatea.

Ce tipuri de polistiren expandat exista?

In functie de densitatea si rezistenta la compresiune, polistirenul expandat se clasifica in mai multe tipuri, care au aplicatii diferite in constructii. Cele mai uzuale tipuri de polistiren expandat sunt:

  • EPS 50: are o densitate de 15 kg/m3 si o rezistenta la compresiune de 50 kPa. Se foloseste pentru izolarea termica a planseelor, pardoselilor si acoperisurilor.
  • EPS 70: are o densitate de 20 kg/m3 si o rezistenta la compresiune de 70 kPa. Se foloseste pentru izolarea termica a peretilor exteriori si interiori, a planseelor si a acoperisurilor.
  • EPS 80: are o densitate de 25 kg/m3 si o rezistenta la compresiune de 80 kPa. Se foloseste pentru izolarea termica a peretilor exteriori si interiori, a planseelor si a acoperisurilor, dar si pentru realizarea de elemente decorative, cum ar fi cornise, coloane, arcade, etc.
  • EPS 100: are o densitate de 30 kg/m3 si o rezistenta la compresiune de 100 kPa. Se foloseste pentru izolarea termica a peretilor exteriori si interiori, a planseelor si a acoperisurilor, dar si pentru realizarea de elemente decorative, cum ar fi cornise, coloane, arcade, etc. Este recomandat pentru zonele cu clima severa, unde se impune o izolatie termica mai performanta.
  • EPS 200: are o densitate de 60 kg/m3 si o rezistenta la compresiune de 200 kPa. Se foloseste pentru izolarea termica a peretilor exteriori si interiori, a planseelor si a acoperisurilor, dar si pentru realizarea de elemente decorative, cum ar fi cornise, coloane, arcade, etc. Este un tip de polistiren cu densitate ridicata, similar cu cel extrudat, doar ca nu se exfoliaza si este mai ieftin.

Cum se monteaza polistirenul expandat?

Polistirenul expandat se monteaza pe suprafetele care se doresc a fi izolate, folosindu-se adezivi speciali, dibluri si plasa de armare. In functie de tipul de suprafata, se pot folosi diferite tehnici de montaj, cum ar fi:

  • Montajul pe pereti exteriori: se aplica adeziv pe placa de polistiren, se preseaza placa pe perete, se fixeaza placa cu dibluri, se aplica plasa de armare peste placa, se acopera plasa cu un strat de adeziv, se lasa sa se usuce, se aplica tencuiala decorativa si se finiseaza dupa preferinta.
  • Montajul pe pereti interiori: se aplica adeziv pe placa de polistiren, se preseaza placa pe perete, se fixeaza placa cu dibluri, se aplica plasa de armare peste placa, se acopera plasa cu un strat de adeziv, se lasa sa se usuce, se aplica glet si se finiseaza dupa preferinta.
  • Montajul pe plansee si pardoseli: se aplica adeziv pe placa de polistiren, se preseaza placa pe suprafata, se fixeaza placa cu dibluri, se aplica plasa de armare peste placa, se acopera plasa cu un strat de adeziv, se lasa sa se usuce, se aplica sapa si se finiseaza dupa preferinta.
  • Montajul pe acoperisuri: se aplica adeziv pe placa de polistiren, se preseaza placa pe suprafata, se fixeaza placa cu dibluri, se aplica plasa de armare peste placa, se acopera plasa cu un strat de adeziv, se lasa sa se usuce, se aplica membrana hidroizolanta si se finiseaza dupa preferinta.

Ce avantaje si dezavantaje are polistirenul expandat?

Polistirenul expandat are o serie de avantaje si dezavantaje, care il fac mai potrivit sau mai putin potrivit pentru anumite aplicatii. Printre avantajele polistirenului expandat, se numara:

  • Izolarea termica excelenta, care reduce consumul de energie si imbunatateste confortul termic al locuintelor.
  • Rezistenta la umezeala, care previne aparitia mucegaiului si a condensului.
  • Rezistenta la compresiune, care permite realizarea de elemente decorative si structurale.
  • Rezistenta la imbatranire, care asigura o durabilitate mare a materialului.
  • Ignifugarea, care reduce riscul de propagare a focului.
  • Usurinta in montaj, care reduce timpul si costurile de executie.
  • Pretul accesibil, care il face un material economic.

Printre dezavantajele polistirenului expandat, se numara:

  • Inflamabilitatea, care in caz de incendiu poate degaja gaze toxice si poate favoriza extinderea flacarilor.
  • Fragilitatea, care il face vulnerabil la socuri mecanice si la actiunea rozatoarelor.
  • Poluarea, care rezulta din procesul de fabricatie si de eliminare a materialului, care nu este biodegradabil.