EPS hőszigetelés

2023. Nov 08.

A habosított polisztirol (EPS) egy nagyon használt hőszigetelő anyag az építőiparban, mivel tulajdonságai csökkentik a hőveszteséget és védik az épületeket a nedvességtől és a hőmérsékletváltozásoktól. Ebben a blogban bemutatok néhány fontos szempontot a habosított polisztirolról, például: mi ez, hogyan készül, milyen típusok léteznek, hogyan kell felszerelni, és milyen előnyei és hátrányai vannak.

Mi az a habosított polisztirol?

A habosított polisztirol egy műanyag, amelyet sztirol, kőolajból származó szerves vegyület polimerizációjából nyernek. A habosított polisztirol kis gömb alakú granulátumokból áll, amelyek belsejében 98% levegőt tartalmaznak. Ezek a granulátumok gőztágulási folyamaton mennek keresztül, ami akár 50-szeresére is növeli a térfogatot. Ezután a habosított granulátumokat formába préseljük, különböző méretű és vastagságú lemezeket kapunk. A habosított polisztirol könnyű, merev anyag, ellenáll a tömörítésnek és az öregedésnek, de égésgátlónak is, azaz olyan anyagokkal kezelik, amelyek csökkentik gyúlékonyságát.

Milyen típusú habosított polisztirol van?

A sűrűségtől és a nyomószilárdságtól függően a habosított polisztirolt több típusba sorolják, amelyek különböző alkalmazásokkal rendelkeznek az építőiparban. A habosított polisztirol leggyakoribb típusai a következők:

EPS 50: sűrűsége 15 kg/m3, nyomószilárdsága 50 kPa. Padlók, padlók és tetők hőszigetelésére szolgál.

EPS 70: sűrűsége 20 kg/m3, nyomószilárdsága 70 kPa. Külső és belső falak, padlók és tetők hőszigetelésére szolgál.

EPS 80: sűrűsége 25 kg/m3, nyomószilárdsága 80 kPa. Külső és belső falak, padlók és tetők hőszigetelésére szolgál, de díszítő elemekhez, például karniszokhoz, oszlopokhoz, ívekhez stb.

EPS 100: sűrűsége 30 kg/m3, nyomószilárdsága 100 kPa. Külső és belső falak, padlók és tetők hőszigetelésére szolgál, de díszítő elemekhez, például karniszokhoz, oszlopokhoz, ívekhez stb. Súlyos éghajlatú területeken ajánlott, ahol hatékonyabb hőszigetelésre van szükség.

EPS 200: sűrűsége 60 kg/m3, nyomószilárdsága 200 kPa. Külső és belső falak, padlók és tetők hőszigetelésére szolgál, de díszítő elemekhez, például karniszokhoz, oszlopokhoz, ívekhez stb. Ez egyfajta nagy sűrűségű polisztirol, hasonló az extrudálthoz, csak nem hámlik és olcsóbb.

Hogyan szereljük fel a habosított polisztirolt?

A habosított polisztirolt szigetelendő felületekre szerelik fel, speciális ragasztókkal, dübelekkel és megerősítő hálóval. A felület típusától függően különböző szerelési technikák használhatók, például:

Külső falakra szerelés: ragasztót kell felhordani a polisztirol lemezre, nyomja a lemezt a falhoz, rögzítse a lemezt dübelekkel, vigyen fel megerősítő hálót a lemezre, fedje le a hálót ragasztóréteggel, hagyja megszáradni, dekoratív vakolatot alkalmazzon és a kívánt módon fejezze be.

Szerelés belső falakra: ragasztót kell felhordani a polisztirol lemezre, nyomja a lemezt a falhoz, rögzítse a lemezt dübelekkel, vigyen fel megerősítő hálót a lemezre, fedje le a hálót egy ragasztóréteggel, hagyja megszáradni, vakolatot vigyen fel és a kívánt módon fejezze be.

Szerelés padlóra: ragasztót kell felhordani a polisztirol lemezre, nyomja a lemezt a felületre, rögzítse a lemezt dübelekkel, vigyen fel megerősítő hálót a lemezre, fedje le a hálót egy ragasztóréteggel, hagyja megszáradni, vigyen fel esztrichet és fejezze be a kívánt módon.

Tetőfedő szerelés: ragasztót kell felhordani a polisztirol lemezre, nyomja a lemezt a felületre, rögzítse a lemezt dübelekkel, vigyen fel megerősítő hálót a lemezre, fedje le a hálót egy ragasztóréteggel, hagyja megszáradni, vigyen fel vízszigetelő membránt és fejezze be a kívánt módon.

Milyen előnyei és hátrányai vannak a habosított polisztirolnak?

A habosított polisztirol számos előnnyel és hátránnyal rendelkezik, amelyek többé-kevésbé alkalmassá teszik bizonyos alkalmazásokra. A habosított polisztirol előnyei közé tartozik:

Kiváló hőszigetelés, amely csökkenti az energiafogyasztást és javítja az otthonok hőkomfortját.

Nedvességállóság, amely megakadályozza a penész és a páralecsapódás megjelenését.

Nyomószilárdság, amely lehetővé teszi dekoratív és szerkezeti elemek készítését.

Az öregedéssel szembeni ellenállás, amely biztosítja az anyag nagy tartósságát.

Tűzszigetelés, amely csökkenti a tűz terjedésének kockázatát.

Könnyű telepítés, ami csökkenti a végrehajtási időt és költségeket.

Megfizethető ár, ami gazdaságos anyaggá teszi.

A habosított polisztirol hátrányai között szerepelnek:

Gyúlékonyság, amely tűz esetén mérgező gázokat bocsáthat ki és elősegítheti a lángok terjedését.

Törékenység, ami sebezhetővé teszi a mechanikai sokkokat és a rágcsálók hatását.

A gyártási folyamatból és a biológiailag nem lebomló anyagok ártalmatlanításából származó szennyezés.